tiistaina, toukokuuta 15, 2007

Joko sinulla on sademetsää parvekkeellasi?

Ostimme muutama viikko sitten parvekkeellemme uuden puutarhapöydän. Tänään sain lukea aamukahvipöydässä olevani vastuuton ja ajattelematon kuluttaja. Itsekkäillä kulutustottumuksillani olen tukenut sademetsien tuhoamista ja siinä sivussa vaarantanut lukemattomien eliölajien olemassaoloa. Mutta se maksoi vain 29 euroa ja se oli juuri sopivan kokoinen.

Suomalaiset ympäristöjärjestöt ovat julkaisseet jälleen selvityksen trooppisen puun käytöstä kesäkalusteissa. Raportissa on listattu Suomen puutarhakalusteita myyviä liikkeitä ja kategorisoitu ne kolmeen eri ryhmään.
1) Vihreään luokkaan kuuluvat ”sademetsäystävälliset kauppiaat”, jotka myyvät viljeltyjä, FSC-sertifioituja puulajeja tai eivät myy lainkaan tropiikin puista tehtyjä tuotteita. Näissä kaupoissa asioidessaan kuluttaja voi ostaa kesäkalusteita, joiden valmistamiseksi ei todennäköisesti ole hävitetty sademetsiä. Sademetsiä arvostavia kauppoja ovat muun muassa Prisma ja Sotka.

2) Keltaisen luokan kaupat, kuten Asko, Anttila ja, Ikea myyvät FSC-sertifioimatonta viljeltyä puuta tropiikista. Näiden kauppiaiden luona asioidessa kuluttajan ei tarvitse huolehtia ostavansa laittomasti hakattua ja metsiä hävittävää sademetsäpuuta, mutta raaka-ainetta tuottaviin puuviljelmiin voi liittyä luonnonmetsien raivaamista tai maakiistoja viljelmäyhtiöiden ja paikallisväestön välillä. Henkilökohtaisesti suhtaudun puun viljelyyn tropiikissa hyvin kriittisesti, etenkin kun tietää millaisia vaikutuksia Suomen luontoon on tehostetulla metsätaloudella ollut. Mitä se sitten tropiikissa voikaan olla?

3) Punaisen luokan kauppiaat eivät juuri piittaa sademetsien suojelusta ja myyvät röyhkeästi sademetsien puista valmistettuja kesäkalusteita, näin kärjistetysti. Asioidessaan näissä liikkeissä sademetsäystävällisen kuluttajan on syytä olla varuillaan ja tietoinen eri puulajeista ja niihin liittyvistä ongelmista. Näiden kauppiaiden kohdalla on selvästi eniten parantamisen varaa tuotevalikoiman vastuullisuudessa. Tällaisia kauppoja ovat mm. Citymarket, Koti-Idea, Masku ja Stemma. Ja tällaisesta kaupasta minä menin ja ostin parvekepöydän. Mutta se oli nin edullinen.

Ei ole helppoa olla vastuullinen ja ympäristötietoinen kuluttaja. Vaikka ympäristöjärjestöt ansiokkaasti valistavat kuluttajia, sudenkuoppia joutuu silti väistelemään. Kesäkalusteiden ostamisen yhteydessä pelkkään FSC-sertifioituun (Forest Stewardship Council) tuotteeseen tuijottaminen ei välttämättä kerro mitään siitä, onko tuote sademetsäystävällinen vai ei. Markkinoilla olevista metsäsertifikaateista kuitenkin FSC kertoo parhaiten puutuotteen kestävän kehityksen mukaisesta elinkaaresta. Maan ystävien ja Luonto-Liiton sademetsa.fi- sivuistoilla kuitenkin todetaan, että FSC-järjestelmään liittyy kuitenkin niin merkittäviä ongelmia tropiikissa, että sen käyttöä ei voi yleisesti ottaen suositella. Samaan aikaan samalla sivustolla FSC-sertifioituja kesäkalusteita myyvät kauppiaat lasketaan vihreään luokkaan kuuluviksi. Ongelmat johtuvat siitä, että FSC-sertifikaatteja on myönnetty puuntuottajille, jotka eivät ole sitoutuneet noudattamaan sertifikaatin ehtoja. Mitä järkeä siinä nyt on? Muut metsäsertifikaatit ovat vielä epäluotettavampia, ja niiden perään ei todellakaan kannata tuijottaa. Myöskään suomalaisten metsäyhtiöiden käyttämät sertifikaatit eivät ympäristöjärjestöjen mielestä kerro yhtiön metsäpolitiikasta mitään.

Ehkä seuraavalla kerralla pitäydyn tunnelmallisissa muovikalusteissa, sillä niiden valmistamiseenhan ei mene sademetsää, ainoastaan raakaöljyä. Tai ehkä ensi kerralla ostan suomalaiset mäntykalusteet, joiden valmistukseen ei ole käytetty kuin Lapin ikimetsiä. Haluan elinkaarianalyysit jokaiseen myytävään tuotteeseen! En kestä tätä hirveää ahdistusta!

Ei minusta taida olla vastuulliseksi kuluttajaksi. Kun ostettiin uusi autokin. Paha, paha, paha.

Lainaukset
www.sademetsa.fi
Vuoden 2007 selvitys puutarhahuonekalujen kauppiaista