tiistaina, toukokuuta 29, 2007

Oletko nähnyt kuollutta ympäristöaktivistia nosturin nokassa?

Suomen viidennen ydinreaktorin rakentaminen takkuilee. Siinä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, sillä kyseessä on prototyyppi. Ja prototyyppien rakentaminen sattuu olemaan hieman hankalampaa. Rakennusprojekti on puolitoista vuotta aikataulusta jäljessä, mutta suurella todennäköisyydellä se valmistuu aikanaan. Ympäristöjärjestöt, Greenpeace pääasiassa, ovat olleet rakennusprojektista erityisen huolestunut havaittujen "laatupoikkeamien" vuoksi. Tähän mennessä on raportoitu noin 1500 laatupoikkeamaa, joista muutamaa prosenttia voidaan pitää merkittävänä, Säteilyturvakeskuksen mukaan.

Suoran toiminnan järjestö Greenpeace pääsi tunkeutumaan maanantaiyönä ydinvoimalan rakennustyömaa-alueelle kumiveneineen mereltä käsin ja kuusi mielenosoittajaa kiipesi rakennusnosturiin aina 80 metrin korkeudelle. Siellä he aikovat pysyä omien sanojensa mukaan useita päiviä. He vaativat Teollisuuden Voimaa julkistamaan kaikki rakennuksella havaitut laatupoikkeamat. Poliisi ei aio voimakeinon aktivisteja poistaa nosturista, koska siinä saattaisi joku loukkaantua tai jopa pudota mätkähtää 80 metrin matkan suoraan ydinreaktorin hätäjäähdytys putkiston päälle.

Kun kissa kipeää puuhun eikä suostu tulemaan alas muutamaan päivään, hätääntyneet omistajat soittavat palokunnalle. Langan toisesta päästä todetaan, etteivät ole vielä kertaakaan nähneet puussa kuollutta kissaa. Tämä pätenee myös nosturin nokassa oleviin aktivisteihin. Kyllä he sieltä alas tulevat ennenkuin TVO julkaisee yhtään mitään laatupoikkeamista. Jälleen kerran Greenpeacen aktiviseilla oli hyvä tarkoitusperä, mutta toteutustapa aivan väärä. Olen useaan kertaan pettynyt Suomen ympäristöjärjestöjen toimintatapoihin, ja jälleen kerran he osoittivat etteivät he kykene järkevään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ei maailmaa nosturin nokasta muuteta.

Tällä viikolla pisteet kotiin vie Suomen Luonnonsuojeluliitto, joka on ottanut kantaa valtakunnallisen moottorikelkkareitistön tarpeellisuuteen. Ympäristöministeriö on valmistelemassa moottorikelkkareitistöä, joka pääasiassa kulkee yksityisten maanomistajien mailla. Moottorikelkkailu, kuten kaikki motorisoitu maastoliikenne on tarpeetonta, käsittämätöntä ja idioottimaista. Tämä ihan oma mielipiteeni, ei Luonnonsuojeluliiton. Moottorikelkkaväylät ovat sen tyyppistä toimintaa, joka tarvitsee ympäristövaikutusten arviointimenettelyn. Vaikka Suomenmaa on täynnä moottorikelkkailun mahdollistavia uria, on YVA-menettely kunnissa jätetty tekemättä. Tämä johtuu nykyisten moottorikelkkaurien epävirallisuudesta.

Moottorikelkkailua pahempi paha on kesäaikana käytettävät mönkijät ja motocross-pyörät. Etenkin mönkijät kasvattavat suosiotaan eikä monikaan omistaja tunnu tajuavan, että moottoriajoneuvoilla ei kulkeminen maastossa ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Omalla maallaan jokainen saa tehdä mitä haluaa, mutta virallisten ja valtion mailla tapahtuvaa motorisoitua "luontomatkailua" ei tule hyväksyä missään muodossa.