perjantaina, marraskuuta 21, 2008

Hiekkalaatikko vai miten se nyt meni?

Kunnallisvaalien jälkeinen kuohunta jatkuu perinteisesti luottamustoimipaikkojen jakamisella eri puolueosastojen kesken. Tämä sulle-mulle- jakoleikki on vaalikauden suurin poliittinen ponnistus. Monen poliittiset palopuheet loppuvat siihen, kun mukava luottamustoimipaikka napsahtaa kohdalleen. Sen jälkeen ei tarvitse näyttäytyä kokouksissa eikä ponnistella muutenkaan oman poliittisen tien raivaamiseksi. Toisten ei tarvitse ponnistella missään vaiheessa, vaan luottamustoimet vaan putoavat syliin kuin herralle aamiainen. Vai miten se nyt meni?

Tämän vuoden kierroksella alkuasetelma on "omien tyyppien" osalta hyvä, sillä olihan nuorten menestys vaaleissa parempi kuin edellisellä kerralla. Siksi toiveet nuorten saamiseksi lautakuntiin varsinaisiksi jäseneksi olivat (ja ovat osin vieläkin) korkealla. Erityisesti ilahduttaa Mäkisen Riitta, jonka kykyihin uskotaan ja hänelle annetaan mahdollisuus päästä vaikutusvaltaiseen paikkaan.

Perusongelmaksi näyttää yhä selvemmin nousevan Jyväskylässä SDP:n konservatiivisuus. Selkeästi tämä näkyy nimenomaan luottamustoimipaikkojen jaossa. Ns. koville paikoille, joihin luen perusturvalautakunnan ja kaupunkisuunnitteluun liittyvät lautakunna, ei ainakaan omasta työväenyhdistyksestä nuoria nouse. Sen sijaan nuorille ja kyvykkäille ehdokkaillemme on annettu mahdollisuus osallistua hiekkalaatikkoleikkeihin nuorisolautakunnan jäseninä/varajäseninä.

Tällä en mitenkään vähättele nuorisolautakuntaa. Se, että nuorisotoimi erotettiin kulttuurista ja liikunnasta on pelkästään positiivinen asia. Mutta samalla saatiin luotua leikkikenttä "nuorille" lähempänä 30 ikävuotta oleville meidän tulevaisuuden nimille. Leikkikenttä on aina leikkikenttä. Sinne tulevat äidit ja isit sanomaan, koska pitää tulla kotiin ja mitä leikkejä leikitään.

Meille hoetaan, että valta pitää ottaa, sitä ei anneta. Sanokaa jo piru vie, että miten me sen otamme? Siihen ei näytä riittävän hyvä vaalitulos ja kuntalaisen luottamus. Mielenkiintoista, että muissa puolueissa valtaa näytetään antavan hyvinkin avokätisesti nuorille, ja siellä puolella näyttää menevän hyvin joka suhteessa.

1 Comments:

At 8:56 ap., Blogger Esa Suominen said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 

Lähetä kommentti

<< Home