torstaina, kesäkuuta 28, 2007

Michael Moore: SiCKO

Katsoimme eilen illalla Michael Mooren uusimman dokumenttielokuvan Sicko. Itse en ole aiemmin ollut kovin vakuuttunut Mooren "dokumentaarisesta" tyylistä, mutta tätä elokuvaa uskallan suositella.

Sicko ruotii Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmää, jossa pääroolissa on sairasvakuutukset. Yhdysvalloissa 50 miljoonaa ihmistä elää ilman sairausvakuutusta, joten heillä ei käytännössä ole juurikaan mitään asiaa saada sairaudenhoitoa saati ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Elokuva alkaa kohtauksella, jossa sairausvakuutukseton mies ompelee itse suuren haavan polvestaa. Kun ei ole varaa sairasvakuutukseen ei ole varaa myöskään lääkäriin.

Vaikka Yhdysvaltojen mielipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä on ollut tiedossani, dokumentti sai silti pahanolontunteen aikaiseksi. Sairasvakuutusjärjestelmä kun ei tahdo toimia niin kauan kun sairasvakuutusyhtiöiden tarkoituksena on maksimoida tuotto. Suureen rooliin nousee myös Iso-Britanian ja Ranskan kansallinen terveydenhuolto, joiden tasavertaisuutta ja maksuttomuutta Moore jaksaa ihmetellä jopa kyllästymiseen asti.

Loppuun kuuluu luonnollisesti 9/11-kohta, joka kuitenkin muodostuu melko hauskaksi. Tosin dokumentin loppu lässähtää liiallisen patriotismin puolelle.

Kannattaa katsoa, jos dokumentti kohdalle sattuu. Maailmanlaajuinen ensi-ilta on huomenna perjantaina 29.6.2007.

Lisätietoja aiheesta:
MichaelMoore.com