sunnuntaina, marraskuuta 09, 2008

Piirikokouksessa puhuttua

SDP:n Keski-Suomen piiri kokoontui lauantaina 8.11. Lievestuoreen työväentalolle syyspiirikokoukseen. Tässä raporttia kokouksessa käsitellyistä aiheista.

Syyskokouksien kihelmöivintä antia ovat perinteisesti olleet henkilövalinnat, niin myös tällä kertaa. Puheenjohtajan jatkoaikeista ei kukaan tuntunut tietävän etukäteen. Etukäteen tiedossa oli ainoastaan, että jonkinlaista vaihtohalukkuutta olisi, mutta kokouksessa vastaesityksiä ei tullut ja puheenjohtajana useamman kauden ollut Helena Pihlajasaari jatkaa tehtävässään 2009-2011.

Piirihallituksen jäsenten valinta on aina yhtä salaperäistä. Koska esityksiä ei tehdä pöntöstä vaan kirjallisesti, ei menettelytapavaliokunnan jäseniä lukuunottamatta muu kokousväki tiedä millaisesta kokoonpanosta lautakunnassa edes keskustellaan. Se ei ole kokonaisuuden kannalta kovinkaan mielekästä. Tälläkin kertaan tuli eteen tilanne, että sukupuolijakauma oli vääristynyt. Tämän takia lounastauolla tultiin kyselemään, että nyt pitäisi löytää teiltä nuorilta joku nainen, miehen sijaan. Sekaannuksiakin tuli, Halttusen Simoa ei oltu (ilmeisesti oli unohdettu) esittää tehtävään ja näin ollen hän putosi pois hallituksesta. Valitettava menetys.

Piirihallitukseen päätettiin jostakin käsittämättömästä syystä valita kaksi (2) varapuheenjohtajaa, 1. vpj Ahti Ruoppila ja 2. vpj Kimmo Suomi. Muut hallitukseen valitut ovat Merja Ahonen, Keuruu, Reijö Jämsen, Pihtipudas, Kari Kiiskinen, Suolahti-Äänekoski, Aila Kruus, JKL, Kari Liukkoila, JKL, Riitta Mäkinen, JKL, Esa Nivee, Jämsä, Pertti Loivamaa, Hankasalmi, Sami Tuominen, Saarijärvi ja sitten minä. "Nuorten edustajana" kun ehdotettu Jani Kokko pullautettiin pois väärän sukupuolen takia.

Ja kyllä kokouksessa keskusteltiinkin. Poliittinen tilanne-keskustelu pyöri pitkälti talouskriisin, Barack Obaman ja kunnallisvaalien ympärillä. SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Backman hekumoi Obaman vaalikampanjasta ja puhui uskollisena tyylilleen: "SDP:ssa on menossa oma Big Brother, jossa äänestetään heti ulos kun ei jaksetakaan odottaa unelmien todeksi tulemista". Kokousväessä Backman sai aikaan jonkinlaisen hurmostilan, jota en täysin ymmärrä. Ilmeisesti puheet "We can do it"-sloganeista ja Googlen tutkimusten kertominen uppoaa. Minuun ei osunut, eikä upponnut.

Piristäviä puheenvuoroja piti jälleen kerran Rajasen Raimo, joka aivan aiheellisesti patisteli työväenyhdistyksiä toimimaan itse eikä odottamaan apua Helsingistä. Siinä miehessä on tarmoa! Halttusen Simon kriittinen arvio puolueen tilasta sai aikaan epäilemättä suuttumuksen tunteita monesa. Arvostan Simoa siinä, että hän uskaltaa sanoa asioita, joita muut eivät. Kimmo Suomi kertoi ottavansa vastaan mieluusti tutorointia Jyväskylän valtuuston nuorilta naisilta ja Susanna Huovinen toivoi, että nuoria ehdolla olleita pitää ottaa rohkeasti mukaan toimintaan ja antaa heille myös vastuullisia luottamustoimia. Samoja puheitahan kuullaan aina vaalien jälkeen.

Kalevi Olin nimitettiin Keski-Suomen piirin EU-vaaliehdokkkaaksi ja kokouksessa tuotiin myös esille se, että myös Jenny Lindborg miettii ehdokkuuttaan Demarinuorten mandaatilla. Tukea Jennylle piirikokouksesa antoivat Susanna (epäsuorasti), Ahti Ruoppila ja Salla Saaranen. Pienoisen kohahduksen ilmoitus kokousväessä aiheutti.