maanantaina, elokuuta 06, 2007

Boikotti!

Jostakin syystä minua ovat aina kiehtoneet boikotit. Itse en ole osallistunut kuin teinivuosina Shell-boikottiin, eikä minulla tuolloin ollut edes autoa. Sen sijaan minulla oli hieno rintanappi. Koska boikotit ovat sittemmin jääneet taka-alalle, täytyy tehdä googletuskierros ja katsoa mitä tänä päivänä boikotoidaan.

Luonnonsuojeluliitto:
Älä osta GMO-makkaroita
Ensiksi pitää selvittää GMO-lyhenne. GMO tarkoittaa geeniteknisesti muunneltua organismia. Luonnonsuojeluliiton boikotti on kohdistetty HK Ruokatalon ja Järvi-Suomen Portin tuotteita. "Esimerkiksi HK:n Sininen, Camping, Kabanossi, UkkoPekka ja OK Lenkki kannattaa jatkossa jättää kaupan hyllylle. HK Ruokatalon ja Järvi-Suomen Portin tuotteiden boikotoiminen on tehokas keino, jolla kuluttajat voivat vaikuttaa Suomessa käytettävään rehuun", toteaa luonnonsuojeluliiton Riitta Savikko.

Boikotin taustalla on itse asiassa geenimuunneltu rehu, jota makkaroiksi päätyvälle lihakarjalle on kasvatusvaiheessa syötetty. Lehmien ja possujen geenit ovat saaneet olla rauhassa eikä niitä ole sorkittu. Niistä on vain täysin puhtain keinoin jalostettu lihamöykkyjä, joiden lihan proteiinipitoisuus on asetettu juuri sopivaksi myös Atkinsin diettiä noudattavalle.

Geenimuuntelu on hieman vaikea asia. Se on vaikea siksi, että kukaan ei tiedä onko se ympäristölle uhka vai mahdollisuus. Geenimuuntelu mielletään pelottavaksi, vaikka tavan kansalainen ei edes tiedä mitä se tarkoittaa. Etenkin Suomessa siitä on tehty melkoinen mörkö suomalaisten elintarvikkeiden "puhtauteen" vedoten. Saksassa tehdyssä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään kansalaisten näkemyksiä geenimuunteluun. Parhaiten kansalaisten tietämyksen tasoa kuvastaa vastaus kysymykseen "Mitä geenimuunneltu ruoka sinusta tarkoittaa?" Vastaus: "Siinä on geenejä".

Vinkiksi siis Luonnonsuojeluliitolle, kertokaa mitä GMO tarkoittaa ja miksi se on paha juttu. Minäkin haluaisin tietää. Mutta pistetään varmuuden vuoksi HK:n Sininen ja Kabanossi boikottiin. Eihän sitä koskaan tiedä.

Dodo:
Yhdysvallat boikottiin!
Jokaisen vähänkin valveutuneen kuluttajan boikottilistan ehdoton ykkönen on Amerikan Yhdysvallat. Jokainen voi kuitenkin valita itse syyn boikottiin. Onko se sitten Irakin sota, Israelin tukeminen tai kuolemantuomiot. Kuitenkin kaikki kulminoituu yhteen ihmiseen, George W. Bushiin.

Dodo, Tulevaisuuden elävä luonto ry, on aloittanut kampanjansa jo vuonna 2001, kun Bushin hallinto päätti olla osallistumatta Kioton ilmastosopimukseen. Mutta piru vie. Yhdysvaltojen boikotominen on vaikeaa. Ei enää Gore-Tex- vaatteita tai Jack Daniels'a. Ei pysty, liian vaikeaa. Liikaa uhrauksia.

Kuuden vuoden boikotoinnin jälkeen, Yhdysvallat eivät edelleenkään osallistu yhteiseen ilmastosopimuksen ehtoihin. Onneksi jonkinlaista liikehdintää ilmastoasioissa on, joten ei heitetä kirvestä vielä kaivoon.

harpseal.org
Boikotoi kanadalaisia kalataloustuotteita!
Jostain syystä moniin boikotteihin liittyy aina söpöystekijä, koirat ja kissat eläinkokeissa, delfiinit tonnikalapurkeissa tai turkiseläimet kettutarhoissa. Tässä boikotissa söpöystekijä on hylje. Kanadassa siis tapetaan -eli metsästetään- hylkeitä ja metsästäjät ovat yleensä ammattikalastajia. Tästä syystä pitää boikotoida kalatalouden tuotteita? Sivustojen kuvamateriaali on hämmentävää, kyllähän se tuntuu pahalta katsoa kun söpöä hyljettä hakataan kuoliaaksi. Samaan aikaan toisaalla, hakataan hengiltä ihmisiä, mutta kukaan ei boikotteja pystytä. Ihmiset eivät ole riittävän söpöjä.

Boikotoimaan!
Vaikka olen toisinaan kyyninen ihminen, minä jotenkin pidän boikotoinnista. Siitä saa ihan erilaista energiaa kuin sähköyhtiön vaihtamisesta. Tästä lähtien boikotoin (mikäli se on mahdollista eikö aiheuta liiallista uhrautumista):

ABC-huoltamot
Niitä on liikaa ja ne ovat liian isoja. Monopoliasema murentukoot!

Osuuskauppaketju, etenkin ravintolat
Jyväskylässä Osuuskauppa Keskimaa jyrää muut alleen ja bonusten keräyshysteriä oksettaa.

Suonenjoen mansikat

Työt teetetään venäläisillä, joten työaikalakia ei tarvitse noudattaa. Työvoiman riistoa. Lisäksi mansikat ovat ryöstöhintaisia. Phyi, sylkäisen niiden päälle!

Chiquita-banaanit
Orjuuttaa, tuhoaa sademetsät ja rahoittaa sotilaallisia sissijoukkoja.

Jatkan listaa, mikäli saan teiltä -arvoisat lukijat- hyviä boikotointivinkkejä.

1 Comments:

At 1:42 ip., Blogger Jukka Torikka said...

Mielenkiintoinen kirjoitus, joka sai pohtimaan omaakin kulutuskäyttäytymistä. Itsekin välttelen joitain tuotteita ja yrityksiä, vaikkeivät ne välttämättä tietoisia boikotteja olekaan.

McDonalds jakaa tietysti mielipiteitä, mutta siellä en käy periaattellisista syistä. Kyse ei ole kuitenkaan kovin vakaumuksellisesta boikotista ja taisin itse asiassa Kreutzbergin asemalla juoda McDonaldsissa pari olutta 2004.

Iltapäivä- tai juorulehtiä en myöskään osta ja korvaan mielelläni israelilaiset ja yhdysvaltalaiset tuotteet muualla tuotetuilla, jos mahdollista. Televisiosta vältän reality-ohjelmia ja moraalisesti kyseenalaisia ohjelmia, joiden suosio perustuu vain alati uusien törkeyksien tuomaan shokkiefektiin.

Markkinataloudessa kuluttaja on kuningas, mutta lapsikuningas. Boikottien avulla kuluttajatietoisuutta ja -järjestäytyneisyyttä voisi kasvattaa. Nythän monet ihmiset äänestävät tietämättään lompakoillaan asioita, joita eivät hyväksyisi.

Ehkä tällainen kuluttajatietoisuusjärjestelmä voisi laajentaa kuluttajakriittisyyttä esimerkiksi yritysten ja tuotteiden ympäristö- ja työololinjausten valvomisesta myös tuotteiden hinnoittelusta tiedottamiseen. Kenties aktiivinen kuluttajaliike voisi tiedottaa esimerkiksi kuinka yritykset jakavat voittonsa työntekijöiden ja omistajien välillä, ja millaisessa suhteessa yritysten tuotteiden hinnat ovat niiden valmistuskustannuksiin.

Mutta minä olen luullut Keskimaan olevan hyvien puolella. Olenko ollut aivan väärässä..?

 

Lähetä kommentti

<< Home